Herkese merhaba! Bu yazımda dünyanın en çok kullanılan sosyal medya sitelerinden LinkedIn’ı yakından tanımaya çalışacağız. LinkedIn profesyonel ağları birbirine bağlayan, iş dünyası hakkında paylaşımlarınızı yapabileceğiniz, iş arayabileceğiniz aynı zamanda insanlarla doğrudan iletişim kurabileceğiniz bir platforma dönüşmüş durumda.
Üniversite mezunları, lisans, yüksek lisans mezunları ve/veya alaylı olarak nitelendirdiğimiz, kendini yıllarca işine adayan herkesin rahatlıkla kullanabileceği bir yapıya büründü. Özellikle iş ilanları ve iş arayanlar arasında köprü oluşturmasından dolayı LinkedIn denilince akla profesyonel iş hayatı gelmektedir.
LinkedIn sayfasına https://www.linkedin.com/ adresinden ulaşabilirsiniz. Kayıt olabilmeniz için bir e-posta adresine sahip olmanız gerekiyor. Kayıt esnasında belirleyeceğiniz şifrenizi kaybetmemeniz önerilir. Şifreyi oluşturduktan sonra tarayıcınıza (Firefox, Google Chrome vb.) kayıt edebilir, KeePassX benzeri şifrelerinizi tutabileceğiniz programlar kullanabilirsiniz. Üzülmeyin! Şifrenizi kaybetmeniz halinde ‘Şifremi unuttum’ diyerek yeni şifreyi e-posta adresinize iletmeleri mümkün.
LinkedIn profilinde neler yer alıyor?
Sosyal medya hesaplarında yer alan fotoğraf ekleme, isim ve soyismi bilgilerinizin yanında adresinizi, iş tecrübelerinizi ve/veya sertifika, ödüllerinizi burada paylaşabilirsiniz. Profilinize öncellikle bir fotoğraf eklemenizi öneririm. Sonrasında isim ve soyismi bilgilerinizin doğruluğuna dikkat etmeniz iş arama sırasında size ve işletmelere kolaylık sağlayacaktır.
Başlık olarak belirtilen kısma ise işinizi en iyi şekilde anlatan bir “tittle” girmeniz gerekiyor. İngilizce ‘Başlık, unvan’ anlamında kullanılan bu terim sistem içerisinden daha kolay bulunmanızı sağlayacaktır. Ben dijital medya danışmanlığı üzerine çalışan biri olarak Digital Marketing Specialist | E-commerce, Social Media Marketing başlığını kullanıyorum. Bu başlık sayesinde dijital medya danışmanı, e-ticaret danışmanı ve sosyal medya reklam danışmanı arayan kişilere aynı anda ulaşmış oluyorum. LinkedIn bir deniz gibi düşünülebilir. Başlık kısmında belirteceğiniz (işinizle mutlaka bağlantılı başlıklar girmelisiniz) açıklamayı da denize atılan bir ağ olarak düşünebilirsiniz. Tüm seçenekleri göz önüne alarak oluşturacağınız doğru anahtar kelimeler içeren başlıklar sayesinde ağa takılan balık sayısı artacaktır.
Hakkında ve hizmetler bölümü
Hakkında kısmına kısaca profesyonel iş hayatınızı özetleyen 2-3 cümle girmeniz yeterli olacaktır. Burada yer alan bilgilerin fazla teknik açıklamalar içermemesine özen gösterin. Profilinize ziyaret eden kullanıcının ilk göreceği yer burası olacağı için; herkes tarafından anlaşılır, kısa ama yaptığınız işi tam anlamıyla ifade edecek bilgiler içermesine dikkat edin.
Hizmetler kısmı LinkedIn’ın havuzunda bulunan yeteneklerinizi eklemenize yarar. Bir Dijital medya danışmanı olarak “Arama motoru optimizasyonu”, “Marka danışmanlığı” vb. Kriterleri hizmetler kısmına ekleyebilirim. Medya danışmanlığı geniş bir havuz olduğundan verdiğim hizmeti tek tek girmem beni işe almak isteyen ve/veya bana proje ortaklığı teklif etmek isteyenler için ön bilgi açısından oldukça önemlidir.
Deneyim ve eğitim
LinkedIn kullanıcıları için en önemli kısımlardan biri burasıdır. Yarı zamanlı (part-time) veya tam zamanlı iş tecrübelerinizin tamamını burada paylaşmanız beklenmektedir. Varsa okul döneminizde (lise ve üniversite dönemleri için) yaptığınız stajları da buraya ekleyebilirsiniz. Stajı deneyimden, iş tecrübesinden görmenizi tavsiye ederim. Belki tek başına staj içeren bir özgeçmişin başarılı olması o kadar kolay olmayabilir. Ancak iş deneyimlerinizin yanında staj bilgilerinizin de paylaşılması işe olan derinliğinizi karşı tarafa gösterme fırsatı tanır.
Eğitim bölümünde mezun olduğunuz okulların bilgilerini girmeniz beklenir. Özellikle lisans ve üzeri mezuniyetleri bulunan kullanıcıların okul bilgilerini, mezuniyet yıllarını ve diploma bilgilerini paylaşmaları çok önemlidir. LinkedIn’da yer alan algoritma, ‘Arama’ kısmında çalışırken kişileri karşınıza yakınlık derecesine göre sıralamaktadır. Bu yakında dereceleri arkadaşınız, arkadaşınızın arkadaşı, birlikte çalıştığınız firmalar ve mezun olduğunuz okullar olarak 4 temel parçada değerlendirilir. İş başvuruları, arkadaşlık istekleri sırasında okulunuzdan mezun olmuş biri veya birileri varsa size hemen bilgi verir. Bu yaklaşım profesyonel hayatta karşılaştığımız ‘referans’ kelimesine karşılık olarak düşünülebilir. Aynı okuldan hiç tanımadığınız insanların yoğunlukta bulunduğu firmalara kabul edilme oranı diğer firmalara göre daha fazla olabilir.
Profesyonel hayat deneyimizi, eğitim bilgilerinizi eksiksiz ve hatasız girmenizi tavsiye ederim. Sizi hiç tanımayan potansiyel iş veren ve ortaklarınız için hayati bilgilerdir. Tıpkı eğitim bilgilerinizde olduğu gibi iş deneyimleri sırasında da varsa işletmenizin LinkedIn sayfasını etiketleyin. Bu karşılıklı referanslar dijital güven ortamının oluşmasını sağlayacaktır.
Lisanslar ve sertifikalar, diller bölümü
Eğitim bilgileri sırasında eğer okuldan veya özel bir kuruluştan aldığınız sertifika vb. belgeleriniz varsa bunları orada paylaşmayın. LinkedIn lisanslar ve sertifikalar kısmında paylaşabilirsiniz. Burada LinkedIn size uluslararası lisans ve sertifika bilgilerini otomatik getiriyor. Eğer aldığınız lisans LinkedIn bilgi havuzunda yer almıyorsa elle girme yöntemiyle sertifika/belgenizi ekleyebilirsiniz. Ekleyeceğiniz lisans ve sertifikaların bir linkini paylaşmanızın fayda sağlayacağını düşünüyorum. Özellikle elle (manuel giriş) girilen sertifikaların orijinal hallerini işletmelere sunabilirsiniz. Bunun için ben Google Drive alt yapısını kullanıyorum. (LinkedIn havuzunda otomatik olarak gelen lisanslara tıkladığınızda elle giriş yapmanıza gerek kalmadan ilgili lisansa erişim sağlayabilirsiniz.) Size elle girilen lisansımın linkini paylaşıyorum.
Elle girilen lisans: https://drive.google.com/file/d/1Za4qeFFUXfddAYX2DCF13E4IvAB_qne_/view
Diller bölümünde profesyonel anlamda yetkin olduğunuz (buna ana dilinizde dahil) dilleri ekleyebilirsiniz. Varsa uluslararası geçerliliği olan dil sertifikalarınızı eklemeniz diğer adayların önüne geçmeniz adına çok önemlidir. Mutlaka faydası olacaktır, daha fazla kişinin dikkatini çekecektir.
Yetenekler ve ilgi alanları
Yetenekler bölümünde başlık kısmında bahsettiğimiz ana başlıkların detaylı kısımlarını girebilirsiniz. Örneğin dijital medya danışmanı olarak yeteneklerime; üzün pazarlama, arama motoru optimizasyonu, arama motoru reklamları, içerik yöneticiliği gibi alanımın içerisinde yer alan, müşterilerime hizmet olarak sunduğum hizmetlerin kapsamları yer almaktadır. Yetenekliyim hizmet verebiliyorum, hizmet veriyorum çünkü yetenekliyim. Buradaki “yetenek” kelimesini uzmanlık olarak değerlendirmenizi tavsiye ederim. Uzmanlığınızı en iyi şekilde anlatan bütün grup ve alt grupları bu kısma ekleyebilirsiniz.
Eklediğiniz yeteneklerin diğer kullanıcılar tarafından değerlendirilmesi de mümkün. LinkedIn bu sayede diğer kullanıcılara gerçek yetkinliğinin sorgulanabilir bir alan tanıdığını kanıtlamaya çalışıyor. Biz kendimizi tüm yeteneklere sahip görebiliriz. Ancak bizi değerlendiren iş arkadaşımız, ortağımız, dostumuz bizi değerlendirdiğinde işin rengi oldukça değişiyor. Yeteneklerimize paralel olumlu yorumlar profilimizin gücüne güç katacaktır. Böylece az önce değindiğimiz ‘referans’ kısmı tekrar çalışılır hale gelecektir.
İlgi alanları kısmı yakından ilgilendiğiniz sayfaların görüldüğü alandır. Burası sosyal onay aldığınız bir paylaşım noktası gibi düşünülebilir. Sizin gibi aynı şeylere ilgi duyan, beğeni ve sempati duyan kimselerle yakınlaşmanız, olumlu ilişkiler başlatmanız daha olasıdır. İlgil alanları kısmı sosyal medyadaki aynanız gibi düşünülebilir.
Profilimin dilini ne olmalı?
Dil bilginiz yeterliyse, iş deneyiminizi uluslararası bir seviyeye taşımak istiyorsanız veya zaten yabancı bir network (bağlantı) sahibi iseniz tüm açıklamalarınız, profil diliniz İngilizce olmalıdır. Sizlere fikir vermesi açısından ben Türkçeye çevirdim. Ekran görüntülerimi aldıktan sonra tekrar İngilizce yapacağım. 🙂 Burada önemli olan hedef kitleniz. Sadece Türkiye bağlantılarınıza paylaşım yapmak, ülkemizdeki iş ilanlarına başvuru yapmak için Türkçe olarak bırakabilirsiniz.
Profil dilinizi https://www.linkedin.com/mypreferences/d/settings/language kısmından düzenleyebilirsiniz.
Benim tavsiyem sürekli İngilizce olarak kullanmanız. İş deneyimleriniz, açıklamalarınız ve başlığınızın İngilizce olması potansiyel iş imkanlarını geri çevirmemenizi sağlayabilir. Unutmayın siz uyurken LinkedIn hesabınız açık. Fırsatları kaçırmayın.
Sağlıkla kalın..